08.09.2021

BlogŠto se krije iza V-oznake?

V-oznaka ili V-label, odnosno europska vegetarijanska oznaka, jedinstvena je oznaka kvalitete koju Europska vegetarijanska unija (EVU) već više od 20 godina dodjeljuje proizvodima izrađenim u skladu s vegetarijanskom i veganskom etikom, odnosno uslugama koje se obavljaju u skladu s istom.

Primarni joj je cilj omogućiti potrošačima jednostavno prepoznavanje proizvoda bez sastojaka životinjskog podrijetla, kao i mjesta na kojima takve proizvode mogu konzumirati.

V-oznaka je postala najprepoznatljiviji i najzastupljeniji veganski i vegetarijanski simbol diljem svijeta na što ukazuje i to da su V-oznaku na svoje proizvode uvela i mnoga međunarodno poznata poduzeća poput Unilevera, Ikee, DM-a, SPAR-a, Lidla, Rauch-a, Kauflanda i drugih. Trenutno u svijetu više od 30 000 proizvoda na sebi nosi V-oznaku.

Posjedovanjem certifikata V-oznake tvrtke dobivaju mogućnost da svoje proizvode efektnije promoviraju na domaćem i inozemnom tržištu, te im ona može donijeti dodatnu prepoznatljivost, popularnost i dobit i istaknuti kvalitetu i pouzdanost proizvoda.

V-oznaka namijenjena je vegetarijancima, veganima, ljudima koji iz religioznih razloga ne konzumiraju namirnice životinjskog porijekla, ali i svima drugima koji se žele hraniti zdravije i odgovornije te paziti na sastojke proizvoda koje svakodnevno kupuju. Proizvođači koji nose V-oznaku potrošačima nude transparentan, provjeren i kontroliran proizvod koji ulijeva povjerenje i pristupačan je svima. V-oznaka ne garantira samo da je određeni proizvod veganskog ili vegetarijanskog sastava, već potvrđuje i da je proizvodnja tog proizvoda u skladu s veganskim i vegetarijanskim etičkim načelima. Također, V-oznaka garantira i da certificirani proizvodi nisu testirani na životinjama.

Preuzeto s stranice Udruge Prijatelji životinja: https://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php